Preskoči na glavno vsebino

Živali


Najbolj nenavadne živali na svetu

Ciganski konj

Zgodovina ciganskega vlečnega konja je pestra. Ko so Romi še potovali po Angliji, Irski in Walesu, so za vleko vozov uporabljali čudovite pisane konje. Ti so bili močni in vzdržljivi. Pogled na njihovo dolgo dlako na nogah še danes spominja na svilo, ki lahkotno plapola v vetru. No, tako je, Romi ne potujejo več z vozovi, a kljub temu ponekod še vedno vzrejajo te konjske bisere, jih razstavljajo in z njimi tekmujejo na tekmah z vpregami.
Ciganski konj

Munchkin mačka

Je pasma, ki se je izoblikovala skozi naravno gensko mutacijo. V zgodovini so se pojavljale mnoge različice kratkonogih mačk. Mati današnje vrste Munchkin pa je v resnici potepuška mačka, ki je bila najdena leta 1983 v Louisiani. Študije pravijo, da so njihove kratke noge podedovana genska napaka.
Munchin mačka

Poitevinski osel

Osel, ki izvira iz francoske regije Poitou, je ena izmed večjih oselskih pasem. V preteklosti so jih uporabljali za delo. Znani so po svoji značilni dolgi dlaki. Danes jih zaradi higienskih razlogov pogosto kar popolnoma postrižejo.
Poitevinski osel

Pes komondor

Izvor pasme ni popolnoma jasen. Veliko dejstev pa kaže na to, da izvira iz Rusije, od koder je ob preseljevanju ljudstev prišel na Madžarsko. Tam so ga več kot tisoč let uporabljali za čuvaja drobnice in ostale živine. Po nekaterih predvidevanjih naj bi bil spremljevalec plemena Hun. Prvič se ga namreč omenja leta 1544. Slovi kot dober čuvaj in se postavi v bran tudi proti volku in medvedu.
Komodor

Orientalska mačka

Mačja vrsta, ki prihaja iz Anglije, je nastala v šestdesetih letih prejšnjega stoletja s križanjem siamke z rusko modro mačko in kratkodlako domačo mačko. Namen vzreje te pasme je bil predvsem raziskovanje različnih možnosti barv in vzorcev, z ohranjanjem oblike in konstitucije, značilne za siamko. Zaradi tega ji nekateri pravijo tudi mavrična mačka, saj se pojavlja v prek 300 različnih barvah in vzorcih.

Orientalska mačka
Orientalska mačka

Belgijsko modro govedo

Pozor, čas je za supergovedo! Do takih živali se seveda lahko pride le s pomočjo genske manipulacije, si mislite. V neki meri to drži. Toda belgijsko modro govedo je znano že od začetka 19. stoletja. Belgijska modra krava ima naravno mutacijo gena miostatin, ki preprečuje nastanek maščobnega tkiva in povečuje število mišičnih vlaken.
Belgijsko modro govedo
Belgijsko modro govedo

Ahaltekinec

Ti konji so izredno dragoceni in so brez vsake primerjave z vsemi drugimi vrstami. “Akhal Teke” je zadnja kaplja popolne in čiste krvi ter hkrati prednik vseh drugih pasemskih konjev. Njegova dlaka je nežno kovinskega leska, ki ga pri drugih konjih ne opazimo. Griva in rep sta skromna, a njegova žima je kakor svila.
Ahaltekinec
Ahaltekinec

Svilena kokoš

Svilena kokoš
Domovina kokoši, katerih perje je mehko kot svila, je vzhodna Azija. V Evropo so jih prinesli leta 1928. Veljajo za tihe in mirne živali. Ker njihovo perje spominja bolj na dlako, so popolnoma izgubile sposobnost letenja.

Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Živali

5 NAJBOLJ STRUPENIH ŽIVALI NA SVETU 1. Škorpijon “sledilec smrti” Meduza morska osa je najbolj strupena žival na svetu. Morska osa (Chironex fleckeri) si zasluži prvo mesto med najbolj strupenimi živalmi na svetu: od leta 1954 do sedaj so zabeležili 5567 smrti, ki jih je povzročila ta meduza. Morska osa živi na obalah Azije in Avstralije. Njen strup napade srce, živčni sistem in kožne celice. Strup povzroča tako močne bolečine, da žrtve padejo v šok ali umrejo od srčne kapi, preden uspejo priplavati do obale. Preživeli čutijo bolečine še tedne po stiku z morsko oso. 2. Modroobročkatsa hobotnica Kraljevska kobra ima petkrat več strupa kot črna mamba. Kraljevska kobra (Ophiophagus hannah) je najdaljša strupena kača na svetu: zraste tudi do 5,6 metra v dolžino. Ta najbolj strupena kača se hrani z drugimi kačami, njen ugriz pa brez težav ubije slona – in to dobesedno, še posebej, če slona ugrizne v rilec. Njen ugriz seveda z lahkoto ubije tudi odraslega

Živali v Sloveniji

Seznam zavarovanih živalskih vrst v Sloveniji   Seznam zavarovanih živalskih vrst v Sloveniji je narejen na podlagi Uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah , ki vsebuje poleg splošnih določil tudi dve prilogi. Poleg priloge 1 , t. j. Seznam živalskih vrst, katerih živali so zavarovane, vsebuje uredba tudi prilogo 2 , t. j. Seznam živalskih vrst, katerih habitate se varuje, ki pa ni predmet tega seznama.   Zavarovane vrste živali ; Zavarovanje vrste je le eden izmed ukrepov varstva za ohranjanje vrstne pestrosti v naravi. Ukrepi za ohranjanje biotske raznovrstnosti poleg zaščite posameznih, najbolj ogroženih vrst živali urejajo tudi ravnanje z njihovim genskim materialom ter habitati in ekosistemi vred. Na državni ravni je zavarovanih nad 200 vrste oziroma višjih taksonomskih skupin živali. Zavarovane so predvsem tiste vrste, ki so neposredno ogrožene zaradi uničevanja osebkov, medtem ko je v strokovnih predlogih rdećih seznamov ogroženih živalskih vrst nave